Idealne na święta.
Utrzeć miękkie masło. Miksując dodawać stopniowo szklankę cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli i na koniec żółtka. Dalej ucierając dodawać po łyżce mąkę przesianą. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjąć na mocno wysypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 5mm, podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinając za a pomocą foremki lub jak ja szablonu z tektury jajka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180st.
Wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko ostygną i stwardnieją i wtedy zdjąć z blaszki. Ubić białko z cukrem pudrem na lukier (można dodać parę kropel soku z cytryny). Podzielić na część, wymieszać z barwnikami i ozdabiać. Białym lukrem robić wzorki.
Córka dodatkowo użyła innych ozdób i skomponowała swojej własne z biedronką i napisami. Oczywiście kto nie chce używać barwników może posmarować je białym lukrem i ozdobić kolorowa lub czekoladową posypką albo posmarować ciepłym dżemem lub czekoladą i tez ozdobić.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta