Przepis na Kluski drożdżowe

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1080
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przekąski

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Kluski drożdżowe?

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Delikatnie mieszając, rozprowadzić częścią letniego mleka, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę wsypać do wyrośniętego rozczynu, dodać stopione masło, jajka, resztę mleka i sól. Wyrabiać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Pozostawić do wyrośnięcia. gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na dość gruby placek. Szklanką wycinać krążki zostawić pod przykryciem na dalsze 15 minut. Kluski gotować na parze.

Podobne przepisy

Zapiekanka domowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Przekąski

Pyszne jeżyki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-07

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Mięsne

Hekele śląska sałatka śledziowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Przekąski

Króliczki na waflu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-10-25

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Przekąski

Krokiety z grzybami i kapustą kiszoną

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przekąski

Rolada ze szpinaku

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-22

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Przekąski