Przepis na Kluski drożdżowe

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1056
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przekąski

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Kluski drożdżowe?

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Delikatnie mieszając, rozprowadzić częścią letniego mleka, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę wsypać do wyrośniętego rozczynu, dodać stopione masło, jajka, resztę mleka i sól. Wyrabiać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Pozostawić do wyrośnięcia. gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na dość gruby placek. Szklanką wycinać krążki zostawić pod przykryciem na dalsze 15 minut. Kluski gotować na parze.

Podobne przepisy

Kanapka z nutką pomarańczy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Przekąski

Krokiety z pasztetem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Przekąski

Zapiekanka makaronowa na słodko

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-29

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Desery

Papryka czerwona faszerowana kaszanką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-22

Dodany przez: halina

Kategoria: Przekąski

Włoska bruschetta

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Przekąski

Kabaczek ekspresowo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Przekąski