# miejsce na reklamę #

Przepis na Keks świąteczny

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
21387
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie

Keks świąteczny to pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto. Najeżone bakaliami, o rumowej nucie zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebianie, nawet teściowej 😉 Polecam, bo proste w wykonaniu i smaczne!

Receptura została opublikowana w dniu: 09.12.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2101 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 300 g
  • cukier 15 dag
  • jajko 4 szt.
  • rum 50 ml
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • rodzynki 10 dag
  • orzechy włoskie łuskane 30 g
  • daktyle 30 g
  • śliwki kalifornijskie 30 g
  • morele suszone 30 g
  • migdały 30 g
  • skórka cytrynowa 30 g
  • skórka pomarańczowa 30 g

dekoracje

  • dżem morelowy
  • bakalie

forma

Jak zrobić Keks świąteczny?

Bakalie pokroić i namoczyć w rumie.

Margaryne wymieszać z cukrem i utrzec na gładka masę. Nastepnie dodawac żółtka i ucierac, dodac mąkę wymieszana z proszkiem. Wymieszać na jednolita masę, dodać bakalie opruszone mąką i piane ubita z białek.

Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec 45-55 min w temperaturze 180°C.

Wyjąć ciasto z formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami.

# miejsce na reklamę #

Podobne przepisy

Ciasto na soku brzoskwiniowym

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 105 min.

Data dodania: 2011-12-01

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciastka z posypką cukrową

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2011-11-17

Dodany przez: Emila

Kategoria: Ciasta

Łatwy snikers

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-04-28

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta

Mój tort

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Lukier do pączków

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Masa do napoleonki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2011-02-14

Dodany przez: Junior

Kategoria: Ciasta