Przepis na Jelenie rożki

Dodano przez:
Ile porcji:
15
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
60 m
Czas smażenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
708
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • mąka 35 dag
  • cukier puder 10 dag
  • margaryna 5 dag
  • zółtka 2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana 40 ml
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder 3 łyżki
  • skórka pomarańczowa 1 opakowanie

Akcesoria

  • miska,blacha,piekarnik,łyżka

Jak zrobić Jelenie rożki?

Mąkę posiekać wraz z margaryną,dodać jajka,żółtka,cukier,śmietanę i zagnieść bardzo dokładnie ciasto.Włożyć wyrobione ciasto na 30 min do lodówki aby się schłodziło.Z ciasta zrobić wałek i pokroić na kawałki długości 8 cm.Ponacinać ukośnie na przemian z obu stron.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Po usmażeniu posypać skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Ciasto z jagodami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-16

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta

Ciasto do szarlotki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-27

Dodany przez: mati

Kategoria: Ciasta

Cynamonowe bułeczki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-26

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Ciasta

Mazurek migdałowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-26

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Ciasta

Ciasto wiśniowo-galaretkowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka kruche

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: orlan

Kategoria: Ciasta