Przepis na Jajka w sosie śmietanowo-rzeżuchowym

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
941
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zimny bufet

Receptura została dodana w dniu: 31.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2768 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • jajka 6 sztuk
  • pieczarki 1/2 kg
  • szynka 10 dag
  • bulion z kury 1 szklanka
  • kwaśna śmietana 20 dag
  • rzeżucha posiekana 6 łyżek
  • masło 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić Jajka w sosie śmietanowo-rzeżuchowym?

Pieczarki pokroić na połówki, usmażyć na maśle na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia zalać bulionem. Zagęścić mąką i dokładnie wymieszać ze śmietaną, tak, aby nie było grudek. Zagotować. Dodać pieczarki, pokrojoną w małe kawałki szynkę i posiekaną rzeżuchę, wymieszać. Przyprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki i włożyć do sosu. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Podobne przepisy

Kanapka z opiekacza V

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-14

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Zimny bufet

Bułka z pieczarkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zimny bufet

Galareta

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: madi356

Kategoria: Zimny bufet

Owocowe witaminki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zimny bufet

Jajka faszerowane szynką

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-23

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Zimny bufet

Jajka na twardo

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zimny bufet