Przepis na Hreczaniki

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1471
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • kasza gryczana 25 dag
  • jaja 2 szt
  • tłuszcz 1 łyżka
  • ser twarogowy 30 dag
  • posiekana zielenina 2 łyżki
  • tarta bułka 5 dag
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić Hreczaniki?

Kaszę odsiać i lekko podsmażyć z tłuszczem, zalać wrzącą wodą (1, 5 razy tyle wody co kaszy) i ugotować na sypko. Ugotowaną kaszę wraz z twarogiem przekręcić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z jajami i zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety, otaczać w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać na obiad lub na kolację, z sosem grzybowym lub śmietaną i z surówką. Z przygotowanej w ten sposób masy można przyrządzić zapiekankę lub zapiec uformowane kulki ułożone na blasze w piekarniku albo w prodiżu. Zapiekankę podaje się tak, jak kotlety.

Podobne przepisy

Omlet biszkoptowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-06

Dodany przez: netha

Kategoria: Jarskie

Kopytka II

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Jarskie

Placuszki ziemniaczane al’a Kopytka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Jarskie

Ryba w płatkach kukurydzianych

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-29

Dodany przez: eva45

Kategoria: Jarskie

Kapusta kwaszona z grzybami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-23

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Dietetyczna sałatka warzywna

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie