Przepis na Gulasz po wegiersku (Pörkölt)

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
150 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1901
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Nie wiem, czy w Polsce można już dostać przyprawy węgierskie, ale jeśli nie, to można dodać więcej papryki w proszku słodkiej i w proszku ostrej. Węgrzy do przyprawiania potraw na ostro używają więcej papryki ostrej niż pieprzu. Papryka słodka zagęszcza gulasz. Dla wzbogacenie smaku można tez dodać trochę przecieru pomidorowego.

Składniki

  • mięso wołowe 1 kg
  • cebula duża 1 szt
  • czosnek 3 duże ząbki
  • papryka świeża 2-3 szt
  • kminek mielony 1 plaska łyżeczka
  • pomidory 3 szt
  • sol
  • olej 3-4 lyzki
  • papryka czerwona mielona 2 -3 lyzki

Akcesoria

  • Deska, noz, drewniana lyzka

Jak zrobić Gulasz po wegiersku (Pörkölt)?

Węgierska przyprawa do gulaszu to najlepiej Gulyaskrem Csipös /ostry/ i Piros Arany Csemege /lagodny/ – są to pasty z papryki. Na oleju podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy dalej dodając bardzo małą ilość wody /w czasie gotowania soki puszcza papryki i pomidory/. Solimy i posypujemy mielona czerwona papryka. Mieszamy i dusimy krotko dalej. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę świeże papryki i pomidory oraz sprasowany czosnek i zmielony kminek. Dusimy dalej na małym ogniu aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Następnie na końcu dodać po trochu z każdej pasty do gulaszu. Doprawić do smaku sola.

Podobne przepisy

Omlet

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: efka

Kategoria: Mięsne

Parówki drobiowe w cieście francuskim

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-21

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Mięsne

Wołowina z żurawiną

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Bigos mieszany

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-02-16

Dodany przez: buba00

Kategoria: Mięsne

Potrawka mięsno – warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-04

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Wątróbka drobiowa

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne