Grzyby oczyszczamy, duże okazy kroimy a małe pozostawiamy w całości, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kwasek cytrynowy i sól i zagotowujemy. Ja zaraz po zagotowaniu grzyby odcedzam ale jeśli ktoś chce by były one bardziej miękkie to może je chwilkę pogotować. Przygotowujemy zalewę: marchew i cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokrojone marchew i cebulę. Wszystko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 3-5 min. Odstawiamy do przestudzenia. Grzyby układamy /luźno i do 3/4 wysokości słoików/ w słoikach przekładając warzywami z zalewy i napełniamy zalewą tak by grzyby były przykryte. Pasteryzujemy ok. 10 min.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory