Przepis na Grzyby leśne w occie

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas gotowania:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1546
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

  • grzyby leśne 2 kg
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka płaska
  • sól do smaku

zalewa

Jak zrobić Grzyby leśne w occie?

Grzyby oczyszczamy, duże okazy kroimy a małe pozostawiamy w całości, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kwasek cytrynowy i sól i zagotowujemy. Ja zaraz po zagotowaniu grzyby odcedzam ale jeśli ktoś chce by były one bardziej miękkie to może je chwilkę pogotować. Przygotowujemy zalewę: marchew i cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokrojone marchew i cebulę. Wszystko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 3-5 min. Odstawiamy do przestudzenia. Grzyby układamy /luźno i do 3/4 wysokości słoików/ w słoikach przekładając warzywami z zalewy i napełniamy zalewą tak by grzyby były przykryte. Pasteryzujemy ok. 10 min.

Podobne przepisy

Tarkowane ogórki do zupy na zimę.

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-15

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Fasolka konserwowa

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Przetwory

Suszone pomidory

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Konfitura wiśniowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Zalewa do papryki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Przetwory

Kiszone ogórki babuni

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory