Przepis na Groszek ptysiowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2228
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Groszek ptysiowy?

Zagotować wodę z margaryną, osolić. Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia. Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem. Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami II

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Sękacz z tortownicy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-12

Dodany przez: daba_007

Kategoria: Ciasta

Rolada z masą jabłkową

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Polewa na ciasta

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Tort urodzinowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-15

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Brzoskwiniowe wydmy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-23

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta