Przepis na Groszek ptysiowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2270
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Groszek ptysiowy?

Zagotować wodę z margaryną, osolić. Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia. Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem. Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy

Ciasteczka z płatków owsianych i żurawiny

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-23

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Ciasta

Domowe wafle

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Szarlotka na kruchym cieście

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1245 min.

Data dodania: 2023-06-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Rogaliczki z twarogiem

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Herbata z konfiturą z czarnych porzeczek

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Tort z kremem mocno cytrynowym

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta