Gratin z kalafiorem, czyli pyszny zapiekany kalafior. Aromatyczne danie, dzięki dodaniu kminku, z pysznym zapieczonym serem na wierzchu. Wystarczy tylko sałatka z oliwnym winegretem i lampka schłodzonego wina, aby poczuć się jak w raju. Polecam!
Kalafiora umyć i podzielić na cząstki. Zagotował w garnku wodę, wsypać sól i gotować kalafior 10 minut. Odcedzić i delikatnie pokroić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoto. Dodać kalafiora i smazyc razem 5 minut. Podgrzać bulion.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i wlewając bulion zrobić zasmażkę. Do zasmażki wsypać pieprz mielony i kminek, oraz dodać cebule z kalafiorem.
Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać i wierzch posypać serem tartym i bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 20-30 minut.
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii