Przepis na Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
720 min.
Czas przygotowania:
12 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1568
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby, Przetwory

Zimowe zapasy grzybów

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie?

Grzyby oczyścić dokładnie, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. Wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.

Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.

Można pasteryzować około 20 min

Podobne przepisy

Dzem śliwkowy bardzo słodki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Powidła śliwkowe z kakao

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: netha

Kategoria: Przetwory

Rydze marynowane

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-07

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Grzyby

Dżem jagodowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-03

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Dżem z owoców leśnych

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Buraczki domowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-28

Dodany przez: efka

Kategoria: Przetwory