Przepis na Golonka z jabłkami brata Józefa

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1497
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • golonki wieprzowe 4 szt małe
  • por (biała część)
  • jabłka 4 szt
  • wino białe wytrawne 1 kieliszek
  • żubrówka 3-4 łyżki
  • bulion warzywny
  • olej 1 łyżka
  • cukier
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • pieprz 5 ziarenek

Jak zrobić Golonka z jabłkami brata Józefa?

Golonki oczyścić, obwiąż nicią kuchenną, zalej taką ilością wrzącego bulionu, by mięso było przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj golonki przez godzinę. Por umyj, pokrój w cienkie krążki. Jabłka obierz i wypestkuj, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej na patelni olej lub oliwa hiszpańska i podsmaż lekko por. Dodaj jabłka, podlej winem, dopraw solą oraz szczyptą soli i cukru. Duś 5-6 minut. Golonki wyjmij z wywaru, ostudź, zdejmij skórę, ułóż w brytfannie i skrop żubrówką. Mięso przykryj sosem jabłkowo – porowym, dodaj kilka łyżek wody. Piecz 20 minut w 180stC. Posyp posiekaną natką. Podawaj z czerwoną kapustą.

Podobne przepisy

Gulasz do kaszy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-08

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Mięsne

Kaczka po wiejsku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2024-03-20

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne

Słoninka swojska solona

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Mięsne

Kotlety mięsno-ziemniaczane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-28

Dodany przez: agusia30

Kategoria: Mięsne

Karkówka z grilla

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-28

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Mięsne

Brukselka z kiełbasą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne