Przepis na Faworki

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1492
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • żółtka 4 sztuki
  • śmietna gęsta 2 łyżki
  • spirytus 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • smalec do smażenia 50 dag
  • cukier puder do posypania
  • masło 7 dag

Jak zrobić Faworki?

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy żółtka i miękkie masło, następnie śmietanę i sól. Dodajemy też spirytus. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i ugniatamy ciasto. Następnie kładziemy je na stolnicę i bijemy wałkiem do ciasta, żeby nabić w nie powietrza. Ciasto wałkujemy, następnie kroimy na paseczki 10×3 cm, po środku każdego paska kroimy podłużną linię, przewijamy jeden z końców tak przygotowanego faworka przez dziurkę. Faworki wkładamy do rozgrzanego w garnku smalcu i smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Po odsączeniu posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-27

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-13

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Szarlotka z rodzynkami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Babka cytrynowa drożdżowa z automatu

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Podstawa do ciasta z biszkoptów

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-01-11

Dodany przez: robbo

Kategoria: Ciasta

Ciasto czekoladowe z morelami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta