Przepis na Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
825
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • fasola 30 dag
  • ziarna kminku 1 łyżeczka
  • liść laurowy 1 szt
  • tłusty wędzony boczek 30 dag
  • cebula 1 szt
  • wędzone kabanosy 20 dag
  • przecier pomidorowy gęsty 3 łyżki
  • słodka mielona papryka 1 łyżka
  • ostra mielona papryka 2 szczypty
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier 1 szczypta

Jak zrobić Fasolka po bretońsku z kiełbasą?

Fasolę namaczamy w ciepłej wodzie wieczorem poprzedniego dnia. Po 12 godz. gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się namaczała. Dodajemy kminek i liść laurowy. Wędzony boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy obraną i grubo pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilkę i oprószamy szczyptą cukru. Gdy cukier lekko ściemnieje wszystko mieszamy i przekładamy do rondla z fasolką. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na tej samej patelni a następnie dodajemy do fasoli. Wszystko razem gotujemy do czasu aż fasola będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podobne przepisy

Pieczone żeberka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 240 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Wątróbka w sosie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Placuszki z wątróbki z marchewką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-21

Dodany przez: halina

Kategoria: Mięsne

Udka z sezamem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Schab duszony w kapuście

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Chrupiące żeberka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne