Przepis na Domowy keks

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1214
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Przepis została opublikowana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2661 osób!
Na zdrowie!

Składniki

  • mąka 25 dag
  • masło 15 dag
  • cukier puder 20 dag
  • jajka 5 sztuk
  • alkohol 1 kieliszek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • rodzynki, orzechy włoskie, suszone owoce 20 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • gotowy lukier do ciast 1 opakowanie

Jak zrobić Domowy keks?

Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i rumem. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Powoli dosypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już miała jednolitą konsystencję należy dodać pokrojone bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki i piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ostudzić keks i polać gotowym lukrem, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Podobne przepisy

Sernik na ciastkach

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2011-05-09

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Crumble z jagodami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2013-03-29

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Murzynek z ciastek kokosowym

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 240 min.

Data dodania: 2011-06-23

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Babeczki z przeczkami czerwonymi

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez: halina

Kategoria: Ciasta

Palce lizać

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-26

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Ciasta

Placuszki na jogurcie

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-10

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Ciasta