Przepis na Domowy keks

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1276
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • mąka 25 dag
  • masło 15 dag
  • cukier puder 20 dag
  • jajka 5 sztuk
  • alkohol 1 kieliszek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • rodzynki, orzechy włoskie, suszone owoce 20 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • gotowy lukier do ciast 1 opakowanie

Jak zrobić Domowy keks?

Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i rumem. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Powoli dosypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już miała jednolitą konsystencję należy dodać pokrojone bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki i piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ostudzić keks i polać gotowym lukrem, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Podobne przepisy

Łaciate

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Dżdżownica

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Pulchny biszkopt

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-19

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Piernik z masą kokosową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Lodowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-11

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Babeczki śmietanowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-25

Dodany przez: pacul

Kategoria: Ciasta