Przepis na Ciasto pijak

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2833
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

  • mak 15 dag
  • wiórki kokosowe 15 dag
  • cukier 15 dag
  • jajka 6 szt
  • biszkopciki 1 paczka duża
  • masło 1 kostka (25 dag)
  • mleko 0,5 l
  • budyń czekoladowy z cukrem 2 op
  • polewa czekoladowa gotowa 1 op
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiśnie drylowane 1,5 szklanki
  • rum 0,5 szklanki

Jak zrobić Ciasto pijak?

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 min. W piekarniku w temp. Ok. 190 stopni c. Przygotowujemy masę:budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, chłodzimy a następnie ucieramy na gładką masę z masłem i żółtkami. Na wystudzone ciasto przekładamy masę, na masie układamy wiśnie delikatnie je wciskając. Biszkopciki zanurzamy w rumie i układamy na wiśniach. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią biszkopty. Ciasto przez godzinkę chłodzimy w lodówce.

Podobne przepisy

Biszkopt parzony

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-25

Dodany przez: zybi_01

Kategoria: Ciasta

Ciasto toffi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-08

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Ciasta

Pavlova

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Mini jagodzianki

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Szybki piernik

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-12

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Ciasto drożdzowe z nadzieniem makowo – cukiniowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta