Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem waniliowym i 3 kopiastymi łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wyłożyć na utarte żółtka. Mąkę przesiać bezpośrednio na pianę, dolać rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie, ale starannie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto. Piec 30-35 minut w temp 170-190stC. Upieczony biszkopt ostrożnie wyłożyć na deskę kuchenną. Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej na malutkim ogniu, posmarować ciasto. Cukier puder przesiać, zagnieść z masa marcepanową. Kawałek odłożyć na oczy i usta, resztę zabarwić na czerwono i uformować nos. Przygotowane elementy przykleić do ciasta, na oczach ułożyć źrenice z brązowych pastylek czekoladowych.. Na dużym talerzu ułożyć sieć z cienkich żelków (ala makaron). Po bokach ciasta wetknąć po 3 nóżki zrobione z wałeczków marcepanowych obtoczonych w posypce czekoladowej. Posypać lekko posypką czekoladową ciasto- będą imitować włoski na tułowiu pająka.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta