Są bardzo dobre jeszcze ciepłe i zachowują świeżość następnego dnia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk. Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić. Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki. Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni aż bułeczki będą rumiane.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery