Kopa to deser z dziada pradziada śląski. Gościł głównie na weselach i komuniach i pewnie w wielu domach gości do dzisiaj. Nazwa Kopa to wskazówka, że deser powinien dawać… niezłego kopa 🙂 Ta wersja kopy jest wzorowana na jej wykonaniu przez kucharza TvS Remigiusza Rączkę jego z programu. Tradycyjnie kopę robi się w misce, gdzie biszkopt przekłada się nasączoną alkoholem masą
Ananasa i brzoskwinie pokroić w kosteczkę, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno, orzechy też posiekać. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Biszkopt można upiec wcześniej lub kupić gotowy. Biszkopt pokruszyć do miski, dodać bakalie, owoce, kokos, wymieszać. Wlać alkohol i dodać 2 łyżki ubitej śmietanki. Wszystko razem wymieszać. Uformować kule z masy, resztę śmietanki przełożyć do szprycy i udekorować nasze kule. Jeśli deser miałyby jeść dzieci to do części masy nie dodawać alkoholu tylko sok z ananasa.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery