Białe szparagi z jajkiem to smaczne i proste danie ze szparagami w roli głównej.
Szparagi białe są mniej intensywne od szparagów zielonych, dlatego polecam szczególnie tym, którzy jeszcze nie znają smaku tego warzywa.
Gałka muszkatołowa i masło doskonale podkreślają smak białych szparagów. Polecam!
Szparagi dokładnie myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz połowę soli, wkładamy szparagi i gotujemy aż będą al dente 7-10 minut (w zależności od grubości szparagów).
W innych garnku gotujemy, w osolonej wodzie jajka na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Roztapiamy masło na patelni.
Ugotowane szparagi układamy na talerzach, polewamy stopionym masłem, posypujemy jajkami, posiekaną natką pietruszki, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy od razu.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie