Awokado jest w Polsce co raz bardziej popularne, jednak najczęściej spożywane jest w sałatkach lub jako pasta, dip, guacamole. Pamiętajmy, że jest to bardzo cenny owoc który nie tylko rozbija zły cholesterol i jest pełen witamin i wartości odżywczych ale również dostarcza nam sił witalnych, przez co jest nazywane „gruszką miłości”. Warto więc spróbować również innych postaci Awokado. Można jeść ten owoc na słodko, wyciskając cytrynę na owoc i dosypując cukier, ale ja wole przepis, który poznałem w Afryce.
Duża ilość łatwo przyswajalnych tłuszczów nienasyconych, w połączeniu z witaminą C z cytryny i witaminy B1, B2,C,K,H,PP oraz białko zawarte w tym deserze, czynią z niego nie tylko sycący ale i zdrowy deser, zwłaszcza jeżeli chcecie zachwycić ukochaną osobę.
Wyjmujemy miąższ z awokado (najlepiej łyżeczką) i przekładamy do miseczki. Wyciskamy połówkę cytryn i ćwiartkę pomarańczy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Całość rozcieramy widelcem na papkę gładkiej konsystencji (można to zrobić również w malakserze) i deser gotowy. Latem można go włożyć do zamrażalnika lub rozetrzeć z pokruszonym lodem. Podawać w małych miseczkach lub na herbatnikach typu petit.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery