Przepis na Żurek Śląski

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1635
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Przepis została dodana w dniu: 22.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2269 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

  • Żur Śląski 1 litr
  • kiełbasa najlepiej biała 0.5 kg
  • wędzony boczek 0.5 kg
  • śmietana 1/2 szklanki
  • chrzan 1 słoiczek
  • czosnek 2 ząbki
  • sól , pieprz
  • Ziarenka smaku ziołowe Winiary
  • majeranek
  • wywar z kostek (boczek)
  • jaja 6

Jak zrobić Żurek Śląski?

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony). Zalewamy wywarem (bądź wodą, jeśli wybieramy wersję z kostkami). Dodajemy kostki rosołowe, majeranek. Gdy kostki się rozpuszczą dodajemy zakwas. W osobnym garnku możemy wcześniej ugotować w osolonej wodzie jajka na twardo. Chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną. W między czasie kroimy jaja i dodajemy je do żurku. Doprawiamy wg uznania.

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński przepis z Ukrainy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-13

Dodany przez: eva45

Kategoria: Zupy

Kolacja ze składników pozostałych z obiadu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-18

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Zupy

Barszcz zabielany z fasolą i mięsem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-06-22

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Warzywa

Aromatyczna zupa marchewkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2011-12-28

Dodany przez: malina

Kategoria: Zupy

Barszczyk czerwony

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-08-28

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zupy

Zupa ogórkowa popularna

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-11

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Zupy