Ugotować ryż w bulionie, aż będzie miękki (w przypadku, gdy nie mamy resztek ryżu). W osobnym garnku wymieszać dokładnie jogurt z jajkiem i czosnkiem i mieszając cały czas gotować na bardzo małym ogniu około 10-15 minut. Dodać ryż z bulionem i powoli doprowadzić do zagotowania całości. Dodać posiekaną świeżą miętę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać suszoną miętę i po 20-30 sekundach koncentrat pomidorowy oraz odrobinę wody. Część „sosu” dodać do zupy i wymieszać raz jeszcze, a resztę zostawić do polania zupy już na talerzach. Ja posypałam jeszcze zupę melisą cytrynową, która moim zdaniem bardzo tu pasowała. Zupę je się na ciepło, ale ja nie lubię jak jest gorąca. Może za pięknie nie wygląda, ale jest świetna, szczególnie jak jest tak gorąco – a jest w dalszym ciągu.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Kuchnia polska