15 ziemniaków ugotować w mundurkach, wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych dziurkach. Masę przełożyć na sitko wysłane gazą, i odcisnąć sok do podstawionej miseczki, pozostawić na 15 minut.
Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlać sok z wierzchu. Osad wymieszać z surowymi i ugotowanymi ziemniakami. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i wyrobić gładką masę.
Z ciasta formować małe kulki. Ugotować je w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch przełożyć na półmisek. Polać można je tłuszczem lub cebulką. Ja wolę same bez niczego.
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski