Przepis pochodzi z 1928 roku.
Receptura została opublikowana w dniu: 18.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2206 osób!
Smacznego!
Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ubitą na sztywno pianę z białek i przesianą mąkę. Wymieszać i upiec w dwóch tortownicach – rozdzielając ciasto po równo na połowę w średniej temperaturze (180 – 190 stopni c. ). Po upieczeniu i ostudzeniu, wyjmujemy ciasto z foremek i skrapiamy je kawą. Masa:
masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku – ciągle ucierając. .
pod konie dodajemy do masy kilka łyżek zimnej mocnej kawy. Biszkopt wkładamy do tortownicy, zapinamy na niej brzeg i wykładamy na biszkopt 3/4 ilości gotowej masy. Nakrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem. Po wyjęciu z tortownicy smarujemy resztką pozostałej masy boki tortu i dekorujemy wg uznania.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta