Kawa

Ten wspaniały napój piją codziennie miliony ludzi na całym świecie. Wielu po prostu nie wyobraża sobie poranka bez niej. O czym mowa? O kawie, która spożywana jest na wszystkich kontynentach naszego globu.

Kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Istnieje wiele legend na jej temat, a jedna z nich mówi, że kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z owoców kawy, aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach. Kawa działa przecież pobudzająco i orzeźwiająco a także zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne o czym wtedy już wiedziano. Palone ziarenka kawy zawierają wodę, tłuszcze, garbniki oraz kofeinę. A najważniejszą substancją czynną odpowiedzialną za kawę jest właśnie kofeina, która działa jako stymulant. Z tego powodu kawa jest spożywana najczęściej rankiem i w czasie pracy. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godzinie. Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości np.: obniża szanse zachorowania na marskość wątroby, dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.

Istnieją dwa najbardziej popularne gatunki kawy: Arabica (Coffea arabica) oraz Robusta (Coffea canephora) – i to z nich właśnie produkuje się większość kaw. Kawę oczywiście można przyrządzać na wiele sposobów. A więc piję się ją po turecku, z ekspresu przelewowego, z ekspresu ciśnieniowego a także z caffetierki. Kawę możemy z powodzeniem łączyć z alkoholami, otrzymamy wówczas wspaniały napój; kawa z rumem, kawa z likierem migdałowym czy kawa z koniakiem. W lecie wiele osób chętnie piję kawę mrożoną, która wyśmienicie smakuje w upalne dni. Kawę mrożoną można także podać z dodatkiem lodów, z bitą śmietaną czy ze zmiksowanymi owocami.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/epw/