Przepis na Torcik pralinkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3187
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

  • cukier 1 kg
  • migdały 50 dag
  • czekolada mleczna 25 dag
  • masło 18 dag
  • woda 1 szkl
  • wanilia
  • okrągły wafel tortowy 1 szt

Jak zrobić Torcik pralinkowy?

Migdały mielimy. Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop tzw, „do nitki”. Do syropu dodajemy zmielone migdały i mieszamy by masa się połączyła. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Do masy migdałowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ucieramy aby masa zgęstniała. Kiedy masa będzie już chłodna, dodajemy do niej masło i zmieloną wanilię lub cukier z wanilią i ucieramy ciągle, aż masa zbieleje. Na dno tortownicy układamy wafel tortowy a na wafel wykładamy utartą masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy tort do lodówki aby stężał. Po dwóch godzinach możemy tort wyjąć z lodówki i dekorować go wg swego pomysłu.

Podobne przepisy

Jabłecznik z pianą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Ciasta

Ciasto Makowiec

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-13

Dodany przez: Asus

Kategoria: Ciasta

Drożdzowe z śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-03

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka z biszkoptów

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-07

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Biszkopt

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-13

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta