Przepis na Torcik pralinkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3119
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 21.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2469 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • cukier 1 kg
  • migdały 50 dag
  • czekolada mleczna 25 dag
  • masło 18 dag
  • woda 1 szkl
  • wanilia
  • okrągły wafel tortowy 1 szt

Jak zrobić Torcik pralinkowy?

Migdały mielimy. Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop tzw, „do nitki”. Do syropu dodajemy zmielone migdały i mieszamy by masa się połączyła. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Do masy migdałowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ucieramy aby masa zgęstniała. Kiedy masa będzie już chłodna, dodajemy do niej masło i zmieloną wanilię lub cukier z wanilią i ucieramy ciągle, aż masa zbieleje. Na dno tortownicy układamy wafel tortowy a na wafel wykładamy utartą masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy tort do lodówki aby stężał. Po dwóch godzinach możemy tort wyjąć z lodówki i dekorować go wg swego pomysłu.

Podobne przepisy

Tort murzynek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-26

Dodany przez: pacul

Kategoria: Ciasta

Kruche z bezą i orzechami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2012-04-16

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Ciasta

Mini jagodzianki

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2011-05-15

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto kokosowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Poranna rosa

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2011-04-21

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta

Słodkie koperty

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: sloneczko123

Kategoria: Ciasta