Przepis na Tagiatelle z boczkiem i borowikami

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
35 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas gotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
40
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • makaronu tagliatelle 400 g
  • Boczku z komina ZM Pekpol 150 g
  • średnie cebule 2 sztuki
  • borowiki (świeże lub mrożone) 100 g
  • olej 1 łyżka
  • słodka śmietanka 18% 250 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Akcesoria

  • patelnia

Jak zrobić Tagiatelle z boczkiem i borowikami?

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.
Smacznego!

Podobne przepisy

Hamburgery na młodej kapuście

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Ziemniaki z warzywami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-17

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Pierogi mojej babci najlepsze

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: anullka7

Kategoria: Mięsne

Klopsy z kapustą pekińską

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Pulpeciki z ryżem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-30

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Krokiety z miesem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-09

Dodany przez: beka

Kategoria: Mięsne