Szyszki z ryżu i krówek to popularny deser podawany na prywatkach i przyjęciach w latach ’80.
Dosyć tanie i łatwe w przygotowaniu znakomicie sprawdzają się jako słodycze dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Przepis można modyfikować dodając wiórki kokosowe, posiekane migdały, orzechy, czy prażony sezam.
Krówki i margarynę wrzucic do garnka. Wstawić na mały ogień i często mieszając rozpuścic na gładka masę. Dodać kakao, wymieszac i wsypac ryż. Ręce zwilżyc wodą i za pomocą drewnianej łyzki brać cześc ciasta i formować szyszki. Układać na pergaminie i odstawić do ostygniecia.
Uwaga! nie należy długo topić krówek, bo skarmelizują się za mocno i szyszki będą bardzo twarde.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery