Szpajza gości od lat na śląskich stołach w każde ważne uroczystości, takie jak komunia, wesele, cy urodziny. Najpopularniejsza jest cytrynowa, ja natomiast proponuję Wam połączenie dwóch smaków cytryny i kakao. W lecie popularne też jest truskawkowa czy wiśniowa. Każdy zresztą może wyczarować swój własny ulubiony smak
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem, dodając stopniowo żółtka ciągle miksując, dodajemy płynną żelatynę. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy sok z cytryny i skórkę z cytryny, a do drugiej rozpuszczone kakao i ewentualnie wódkę. Dzielimy na porcje układając warstwami obie masy na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzając łyżeczką. Na końcu dekorujemy wisienką lub truskawka. Można tez dać kleks śmietany. Jeżeli deser będą jadły z nami dzieci pomijamy w ich porcji alkohol
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery