Nie ma to jak swojskie jadło.
Zamiast siatki można użyć pończochy tak się robiło kiedyś.
Przygotowuję w garnku zalewę. Żeby sprawdzić cz zalewa jest dobra czyli dość słona, wrzucamy jajko surowe ze skorupką do wody jeżeli się unosi od dna to jest dobra jeżeli nie dosypujemy soli. Dodaję, ziele angielskie, listek laurowy, ząbki czosnku, sól i sól peklowaną, wszystko dokładnie mieszam i wkładam do zalewy szynkę. Szynkę trzymam przynajmniej4 dni w zalewie. Wyjmuję szynkę z zalewy, osączamy i tą wodą szprycuję w środku szynkę. Wkładamy w siatkę. Taką szynkę można piec w piekarniku w 190* przez 1 godzinę lub uwędzić przy okazji wędzenia kiełbasy na święta ale i nie tylko. Zamiast siatki można użyć pończochy tak się robiło kiedyś.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne