Przepis na Sernik nowojorski

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
100 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3598
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Sernik nowojorski to klasyczny przepis na kultowy amerykański sernik. Długie pieczenie, oraz połączenie śmietankowego serka i kwaśnej śmietany powoduje, że sernik jest delikatny, aksamitny, o cytrynowym aromacie i smaku.

Zdjęcia

spód

  • ciastka digestive 250 gram
  • masło 125 gram

masa serowa

  • ser śmietankowy 750 gram
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana kwaśna 200 gram
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • sok z cytryny 4 łyzki

Jak zrobić Sernik nowojorski?

Spód:
Masło roztopić i wystudzić, ciasteczka pokruszyć i zmiksować z masłem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć spód tortownicy masą z ciastek, dokładnie ugnieść palcami i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser śmietankowy, śmietanę i sok z cytryny ze skórką. Wylać masę na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 70-80 minut.

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia – najlepiej całą noc schładzać w lodówce.

Podobne przepisy

Piernik z masą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Placuszki „Racuszki’

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Keks do dłuższego przechowywania

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-20

Dodany przez: beka

Kategoria: Ciasta

Rurki z kremem z białek

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2022-10-22

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Koszyczek

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Rafaello

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta