Sałatka Cezar to najbardziej znana amerykańska sałatka wymyślona w Meksyku przez włoskiego restauratora Caesar Cardini.
Podstawa jest sałata rzymska, grzanki oraz sos, w którego skład wchodzi sos Worcester. Polecam!
Sałatę rzymską umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu. Chleb tostowy zgrillować w piekarniku, lub w tosterze. Po wystudzeniu pokroić w kostkę – na grzanki.
Czosnek przetrzeć praską, 2 fileciki anchois posiekać. Następnie zmiksować sos Worcester, z żółtkiem, sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, anchois i połową parmezanu.
Na sałacie ułożyć cząstki jajka, grzanki, polać sosem, posypać pozostałym parmezanem i udekorować filecikami anchois.
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki