Przepis na Rolada śląska

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
32 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas gotowania:
2 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2762
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Nieodzowny element śląskiego niedzielnego obiadu, czyli rolada wołowa. W naszym domu obowiązkowo w wykonaniu mojego męża, robiona średnio raz na kwartał, gdy zatęsknimy za tradycyjnym śląskim obiadem, obowiązkowo z gumiklyjzami czyli śląskimi kluskami

Zdjęcia

Składniki

  • wołowina z udżca 80 dag
  • wedzony boczek kawałek
  • cebula
  • ogórki kiszone 2 szt
  • margaryna kostka
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona slodka
  • bulion wołowy 3/4 l
  • mąka 2 łyżki
  • musztarda sarepska 3 łyżki

Jak zrobić Rolada śląska?

Mięso kroimy na płaty w poprzek włókien na grubość ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą i nakładamy pokrojony w drobną kostkę boczek, ogórki i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i papryka czerwoną. Następnie ciasno zwijamy mięso z farszem nadając kształt rulonu. Każdą roladę owijamy białą nitką. Na patelni rozgrzewamy margarynę i obsmażamy rolady. Rolada musi mieć zrumienioną skórkę, nawet lekko przypieczona żeby uzyskać odpowiedni sos. Obsmażone rolady gdy tłuszcz lekko odparuje podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Rolady duszą się ok. 2 godzin i należy je doglądać i uzupełniać odparowany płyn. Na ostatnie 30 minut wkrajamy do sosu czerwoną papryke ktora doda smaku i aromatu. Po uduszeniu mięso wyjmujemy, przestudzamy i delikatnie zdejmujemy nitkę. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody a następnie dodajemy do sosu przecedzając przez sitko. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby

Podobne przepisy

Kotlety mielone w sosie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Udka na ostro

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Schab po sztygarsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Kurczak w pieczarkach

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Frykadelki w grzybowym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-17

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Kotlet w pianie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Mięsne