Przepis na Pulpeciki w sosie jarzynowym z dodatkami

Dodano przez:
Ile porcji:
7
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1314
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Mielone inaczej… tak przyrządzone wprowadzą urozmaicenie do jadłospisu.

Zdjęcia

Składniki

  • mielone mięso drobiowe 20 dag
  • mięso wieprzowe od łopatki - mielone 20 dag
  • wołowina mielona 20 dag
  • czerwona papryka 1 średni strąk
  • por sałatkowy biała część 3 szt
  • wywar warzywny (może być z kostki) 3/4 szklanki
  • grzyby leśne 20 dag
  • lub pieczarki
  • kwaśna śmietana 150 ml
  • oliwa lub olej 3 - 4 łyżki
  • sucha kajzerka 1 szt
  • jajo 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka papryka

Jak zrobić Pulpeciki w sosie jarzynowym z dodatkami?

Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięsa połączyć ze sobą dodać odciśniętą zagniatać z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką. Doprawić mięsną masę do smaku solą i pieprzem i jeszcze słodką papryką. Formować z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie pulpeciki. Rozgrzać na patelni olej 2 łyżki i podsmażać pulpeciki na złotobrązowy kolor. Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt duże kawałki. Wrzucić do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotować około 5 minut. Grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, umyć osuszyć z wody, jeśli są duże podzielić na ćwiartki. Na patelnię dodać pozostałą oliwę i wrzucić na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażać je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda. Do gorącego wywaru z papryką i porem włożyć podsmażone kulki i grzyby. Przytrzymać kilka minut na ogniu aby zawrzały. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną. Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. Śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem.

Podobne przepisy

Żołądki drobiowe duszone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-25

Dodany przez: kermit

Kategoria: Mięsne

Boczek ze śliwką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-19

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Filety z kurczaka w panierce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Kotlety mielone

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Kurczak skąpany w pomarańczach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1560 min.

Data dodania: 2022-12-10

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Kiełbaska z cebulką na gorąco

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-10-09

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Mięsne