Mielone inaczej… tak przyrządzone wprowadzą urozmaicenie do jadłospisu.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięsa połączyć ze sobą dodać odciśniętą zagniatać z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką. Doprawić mięsną masę do smaku solą i pieprzem i jeszcze słodką papryką. Formować z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie pulpeciki. Rozgrzać na patelni olej 2 łyżki i podsmażać pulpeciki na złotobrązowy kolor. Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt duże kawałki. Wrzucić do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotować około 5 minut. Grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, umyć osuszyć z wody, jeśli są duże podzielić na ćwiartki. Na patelnię dodać pozostałą oliwę i wrzucić na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażać je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda. Do gorącego wywaru z papryką i porem włożyć podsmażone kulki i grzyby. Przytrzymać kilka minut na ogniu aby zawrzały. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną. Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. Śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne