Przepis na Przekąska owocowo-orzechowa

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
825
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przekąski

Składniki

  • dojrzałe miękkie gruszki 4 szt
  • ser rokpol 25 dag
  • mielone orzechy włoskie 10 dag
  • orzechy włoskie 6 połówek
  • oliwa 2 łyżki
  • białe wytrawne wino 0,3 szklanki
  • miód 1 łyżeczka
  • cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny

Jak zrobić Przekąska owocowo-orzechowa?

Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych skrapiamy sokiem z cytryny. Wino wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę cukru, miód i połówki orzechów. Podgrzewamy aż orzechy będą szkliste. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Ser rozcieramy z pozostałą oliwą, dwoma łyżkami płynu winno-orzechowego i mielonymi orzechami. Powstałą masą orzechową napełniamy gruszki. Polewamy je sosem winno-orzechowym. Dekorujemy połówkami orzechów.

Podobne przepisy

Jabłka w polewie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-10-27

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Przekąski

Zapiekanka z makaronu i kiełbasy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-07-07

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Przekąski

Grzyby z cebulą

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-02-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przekąski

Pizza z tuńczykiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Przekąski

Kanapki na śniadanie

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-13

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przekąski

Kanapeczki na gorąco

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-02

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Przekąski