Przepis na Przecier pomidorowy – domowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
3514
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Przepis została dodana w dniu: 09.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2994 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • dojrzałe, zdrowe pomidory

Jak zrobić Przecier pomidorowy – domowy?

Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku – bez dodatku wody. Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak. Jeśli przecier nie zawiera już pestek , to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęśćiejsze sito. Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. :
naczynia do 500 ml pojemności – 15 minut, większe – do 20 minut.

Podobne przepisy

Przecier pomidorowy – domowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-17

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Przetwory

Ogóreczki z pikantną przyprawą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-12-14

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory

Owocowy dżem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przetwory

Sałatka z papryki, pomidorów i cebuli

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-07

Dodany przez: Bobasek

Kategoria: Przetwory

Ogórki korniszone

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Sałatka warzywna w zalewie curry

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 195 min.

Data dodania: 2022-12-16

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory