Przepis została dodana w dniu: 09.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2994 osób!
Na zdrowie!
Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku – bez dodatku wody. Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak. Jeśli przecier nie zawiera już pestek , to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęśćiejsze sito. Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. :
naczynia do 500 ml pojemności – 15 minut, większe – do 20 minut.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory