Przepis na Domowy dżem jagodowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
3824
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Receptura została dodana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2856 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • jagody - świeże lub mrożone 2 litry
  • cukier 1/2 - 3/4 kg
  • woda 1/2 szklanki

Jak zrobić Domowy dżem jagodowy?

Podgrzać na małym ogniu jagody z wodą – jeśli dżem robimy ze świeżych jagód dodajemy pół szklanki wody, ale jeśli z jagód mrożonych to dodajemy tylko 1/4 szklanki wody. Gotujemy powoli, pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy stopniowo cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień gazu do minimum i pozostawiamy na wolnym ogniu na 5 – 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i usunąć pianę. Dżem przelewamy do czystych ciepłych słoików. Słoiki natychmiast szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Podobne przepisy

Dżem brzoskwiniowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-29

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Przetwory

Ogórki w zalewie z kurkumą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Buraczki z czosnkiem

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Ogórki małosolne

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Przetwory

Suszone śliwki

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Przecier pomidorowy – domowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-17

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Przetwory