Pomidory w przecierze można spokojnie dodawać do dań do których zazwyczaj używamy świeżych pomidorów,można dodawać do sosów z makaronem, do zupy.
Część pomidorów przeznaczamy na przecier np.3 kg a resztę 1kg do zalania takim przecierem.
Pomidorki na przecier sparzamy i obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i wybieramy gniazda z nasionami jak na zdjęciu, gniazda z nasionami wrzucamy na sitko i przecieramy, aż zostaną same nasiona. Nasiona dają goryczkowaty smak i w takim przecierze są niewskazane. Ćwiartki wrzucamy do garnka, możemy je trochę rozgnieść tłuczkiem bądź drewnianą łyżką. Gdy pomidory się rozgotują dodajemy sól, pieprz, cukier do smaku, jak kto lubi i gotujemy jeszcze z 5 min.
Pomidory do zalania w słoikach ja wybieram zawsze najmniejsze,ale jeśli takich nie mamy to po prostu dzielimy duże na połówki lub cząstki. Sparzamy je i obieramy ze skórki. Na dno słoika wlewamy łyżkę oliwy i wkładamy pomidorki, małe lub cząstki większych, tyle ile uważamy, następnie zalewamy gorącym przecierem i na wierzch wlewamy troszkę oliwy. Zakręcamy i pasteryzujemy małe słoiczki 20-25 min, duże litrowe 30 min.
Taki przecier można również wlewać sam bez pomidorów do słoiczków i pasteryzować 20min.
Pomidorów na przecier można nie obierać i od razu wrzucić pokrojone na ćwiartki do garnka a potem pod koniec gotowania po prostu przetrzeć przez specjalny przecierak jak ktoś ma:), aż skórki i nasiona zostaną na sitku.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory