Przepis na Pisang goreng – smażone banany

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
20 min.
Czas przygotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2072
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Banany wg kuchni wietnamskiej

Zdjęcia

Składniki

  • banan 4 szt
  • mąka ryżowa 1/2 szkalnki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Jak zrobić Pisang goreng – smażone banany?

Mąkę, cynamon, cukier i wodę zmiksować. Wodę dodawałam stopniowo tak by uzyskać gęste ciasto a nie płynne. Banany obrać, przekroić na pół, a potem jeszcze raz na pół. Rozgrzać olej w woku lub głębokiej patelni.

Banany zanurzyć w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą złote. Wyjąć na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Podałam z gałkami lodów skropione likierem kawowym (dla dorosłych, córka zjadła tylko z lodami).

Podobne przepisy

Rogaliki z masa krówkową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: madi356

Kategoria: Desery

Cytrynowa cola

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-09

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Desery

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Ciasto drożdżowe z nektarynką

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 110 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Masa jabłkowa do ciasta

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-01

Dodany przez: madi356

Kategoria: Desery

Pyszne naleśniki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-06

Dodany przez: ilonar2301

Kategoria: Desery