Przepis na Pijana W-Z-tka

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3060
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Z tej porcji wychodzi dość duża blaszka ciasta.
Ciasto nie traci na wartościach smakowych i wizualnych jeśli je zamrozimy.

Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2137 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

masa

  • masło śmietankowe 250 g
  • lub masło roślinne
  • cukier 2/3 szkl
  • mleko 500 ml
  • wiórka kokosowe 200 g
  • kleik ryżowy 1 szkl
  • wódka 250 ml

na ciasto

  • mąka tortowa 2 czubate szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • ciemne kakao 2 czubate łyżki
  • masło rośłinne 250 g
  • lub masło roślinne
  • jaja 3 szt

Składniki

  • gorzka czekolada 100 g
  • albo czekolada w proszku
  • rożki z masą ajerkoniakową 15 dag

Jak zrobić Pijana W-Z-tka?

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i pozostałe składniki na ciasto
ucieramy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 55 – 65 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto będzie upieczone, a sprawdzamy to patyczkiem, wkładając go w środek ciasta i nakłuwając do spodu. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, znaczy to, że ciasto jest już upieczone. Wystawiamy ciasto, wykładamy z blaszki i studzimy. W tym czasie przygotowujemy masę do przełożenia ciasta. Kleik mieszamy z wódką, i odstawiamy, by kleik wchłonął alkohol. Mleko zagotować, dodać wiórka i cukier zagotować jeszcze raz wszystko razem. Odstawić z ognia i zostawić w chłodnym miejscu, aż do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy do konsystencji śmietany, i dodajemy porcjami – na przemian masę kleikową i kokosową. Na upieczone, przestudzone ciasto rozsmarowujemy wyrobioną masę kleikowo-kokosową. Czekoladę schładzamy w lodówce i zimną ścieramy na tarce. Zimną startą czekoladą, lub czekoladą instant posypujemy gotowe ciasto i dekorujemy rożkami waflowymi z masą ajerkoniakową.

Podobne przepisy

Orzechowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Morelowe ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Ciasto z kremem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-27

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka maślane

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Piegus makowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-02

Dodany przez: onana

Kategoria: Ciasta

Rabarbarowy przysmak

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-27

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ciasta