Przepis na Pieczeń z cielęciny

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1168
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • cielęcina 1,5 kg
  • słonina w plastrach 25 dag
  • ocet winny 1 szklanka
  • białe wino 1 szklanka
  • jałowiec 10 ziaren
  • masło 0,5 kostki
  • śmietana 1 kubek mały

Jak zrobić Pieczeń z cielęciny?

Cielęcinę myjemy i osuszamy. Jagody jałowca tłuczemy lub mielimy i nacieramy mięso. Następnie okładamy plastrami słoniny. Ocet z winem zagotowujemy i zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 3 dni, od czasu do czasu odwracając mięso. Po 3 dniach mięso osączamy i przekładamy do brytfanny. Pieczemy ok. 75 min w 200 stopniach c polewając roztopionym masłem. Pod koniec pieczenia wlewamy śmietanę. Mięso wyjmujemy, sos przelewamy do sosjerki.

Podobne przepisy

Frykadele z jajem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-08

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Bigos przednówkowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: Renia

Kategoria: Grzyby

Schab duszony w pieczarkach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Kokiety z mięsem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-07

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Mięsne

Boczek z grilla

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-10

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pyszny smalec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne