Przepis na Mumie

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1559
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Ciekawe rozwiązanie na mięso

Zdjęcia

Składniki

  • piersi z kurczaka 4 szt
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • pomidory suszone
  • liście bazyli
  • żólty ser
  • mozzarella
  • feta 1/3 szt

Jak zrobić Mumie?

Piekarnik rozgrzewamy do 200*c. Rozwałkowane ciasta (jeśli mamy gotowe to wystarczy je rozwinąć), wkładamy do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu oczyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy po 2 pokrojone drobno suszone pomidory, 2 liście bazylii, trochę fety, plaster mozzarelli i plaster żółtego sera gouda. Zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła uchodzić. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) i do piekarnika na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Pieczemy na papierze do pieczenia. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy

Podobne przepisy

Szynka pieczona na soli

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-21

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Mielone zapiekane

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Polędwica wołowa w cieście

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-28

Dodany przez: kermit

Kategoria: Mięsne

Wykwintny smalec domowy do smarowania pieczywa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-13

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Kiełbasa z serem i cebulą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne

Filety z kurczaka panierowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-02

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Mięsne