Doskonałe danie obiadowe. Przygotowanie zajmuje trochę czasu więc podobnie jak z gołąbkami, robię 10 papryczek, które wystarczają naszej rodzinie na dwa dni. Na drugi dzień papryczki nie tracą smaku. Z ziemniaków robię pure dodając masło i śmietanę (oraz odrobinę gałki muszkatołowej). Moje dzieci najbardziej lubią to danie z pure uformowanym w kształcie okrągłego basenu, do „basenu” wlewamy dużo sosu z papryczek a same papryczki układamy z boku, przekrojone na pół i lekko polane sosem. Ja lubię na ostro – więc moją papryczkę smaruję dodatkowo smabalem.
Palce lizać. Prawdopodobnie zrobię je jutro na obiad i dodam zdjęcia.
Wybieramy mięsiste papryki średniej wielkości. Z papryczek wycinamy nasadki ogonków – wokół zielonej nasady ogonka. Palcem i małą łyżeczką ostrożnie, żeby nie uszkodzić papryki usuwamy gniazda nasienne i białe błonki. Trochę należy się przy tym natrudzić i nawytrząsać pestki – ale po kilku razach dochodzimy do wprawy.
Gotujemy ryż w wodzie z solą w/g przepisu na opakowaniu. Jeżeli lubicie kolor i smak kurkumy, można do wody dodać łyżeczkę kurkumy.
Farsz:
Mięso mieszamy z przyprawami. Dodajemy ketchup, ugotowany na miękko ryż, i dokładnie wyrabiamy. Mięso nie może być zbyt suche – jeżeli się nam takie wydaje, możemy zwiększyć ilość ketchupu. Tak przygotowanym mięsem napychamy wszystkie papryczki. Papryczki wstawiamy do garnka (nadzieniem do góry), dolewamy wody i rozkruszamy kostkę rosołową, dosypujemy trochę Vegety, soli i pieprzu. Zalewamy wodą do wysokości 1/3 papryczek, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po godzinie dolewamy 1/2 soku pomidorowego. Pozostałą część soku pomidorowego wlewamy do zakręcanego słoika, dodajemy łyżeczkę ketchupu, przecier pomidorowy, śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zakręcamy słoik i całość energicznie mieszamy aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i nie będzie grudek mąki. Taki sos wlewamy do papryczek i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Po wyjęciu papryczek z garnka możemy delikatnie zdjąć z nich skórkę (ale może to też każdy zrobić sobie sam na talerzu). Podajemy gorące z sosem i pure ziemniaczanym.
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne