Ketchup

Ketchup jest zrobiony z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw. Może być łagodny lub pikantny. Pierwotnie nazwa nie miała nic wspólnego z pomidorami. W języku malajskim oznacza sos rybny natomiast Anglicy nazywali tak przyprawy: grzybową, orzechową i pomidorową. Dziś ketchup jest bardzo popularnym dodatkiem do dań mięsnych, frytek no i oczywiście dań typu fast food. Ponieważ składa się on z pomidorów jest zdrowy ponieważ to właśnie pomidory bogate są w składniki mineralne (magnez, wapń, fosfor, cynk, jod, żelazo, fluor, kobalt i miedź) a także witaminy z grupy B, K i C. W 100 g tego produktu znajdziemy następujące wartości odżywcze: białko 1,8g, węglowodany 26, 40g, tłuszcz 0,50g – a ilość kcal wynosi około 115. W sklepach dostaniemy różne odmiany tego specyfiku. Na półkach sklepowych znajdziemy więc ketchup łagodny czy pikantny. Ketchupy przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce.

Istnieje także ketchup dla dzieci, który produkowany jest z najwyższej jakości, naturalnie dojrzewających i aromatycznych pomidorów. W jego składzie znajdziemy więc: 54% przecieru pomidorowego, syrop ze skrobii pszenicznej, pyre z jabłek, nierafinowany cukier trzcinowy, ocet spirytusowy, morską sól, przyprawy oraz sok z cytryny. 100 ml tego ketchupu dla dzieci to około 97 kcal. W Stanach Zjednoczonych i Europie odkryto, że likopen, barwnik nadający pomidorom czerwony kolor, ma właściwości oksydacyjne, przez co ma działanie przeciwnowotworowe. Likopen jest też lepiej przyswajany z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych.

Wiele osób przygotowuje ketchup w domu na różne sposoby. W takim przypadku mamy pewność, że jego smak będzie idealnie pasował do naszego podniebienia bowiem to w jaki sposób go przyprawimy zależeć będzie wyłącznie od nas.