Oponki drożdżowe są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych.
Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają.
Rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję łyżkę mąki, wody i mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.
Mieszam w wysokiej misce mąkę z cukrem, dodaję pozostałe mleko i wodę, oraz jajka. Dodaję zaczyn i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wlewam stopione, chłodne masło i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne (około 7 minut).
Odstawiam przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Następnie wałkuję na grubość 1,5 cm i wycinam kółka szklanką, a w środku kieliszkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i rozgrzewam w tym czasie olej. Smażę partiami oponki.
Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery