Ogórki dokładnie umyć i przebrać. Przygotować słoje. Na spód każdego słoja wrzucić przyprawy (gorczyca, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach)kilka talarków marchewki i cebuli. Ogórki ułożyć ciasno w słojach. Paprykę umyć i oczyścić pokroić w plastry i włożyć razem z ogórkami. Na wierzch położyć koper, talarki cebuli i marchewki, chrzanu i czosnku. Zrobić zalewę: wodę zalać octem, cukrem, solą i zagotować. Przestudzić i zalać słoje z ogórkami, słoje dobrze zakręcić zakrętkami. Wstawić do dużego garnka. Do garnka ze słojami wlać zimnej wody tak aby była do polowy słoików. Całość zagotować, pasteryzować przez 5 minut. Ogórki wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodniejsze miejsce.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory