Uszka bez nadzienia, z samego ciasta to dobry dodatek do rożnego rodzaju sosów i zup wigilijnych.
Ilość produktów uzależniona jest od ilości osób. Przesianą wprost do miseczki mąkę mieszamy z odrobiną soli, przyprawami ziołowymi (oregano, lub bazylia, lub majeranek albo sos sojowo grzybowy) do smaku. Dodajemy porcjami gorącą, ale nie za bardzo, by się nie poparzyć wodę i zarabiamy ciasto. Małą okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 4 – 4. 5 cm wycinamy kółeczka. Każde kółeczko z ciasta, składamy na pół i dwoma palcami zaciskamy, na środku półokręgu. Drugą ręką dwoma palcami łapiemy ciasto od góry i dołu środka kółeczka wyginamy i zaciskamy. W ten sposób powstaną nam kształtne uszka. Gotujemy w wodzie lekko solonej i z dodatkiem oleju około 4 – 5 minut, od chwili wypłynięcia. Podajemy do zupy grzybowej lub sosu grzybowego. Można także podać z barszczem czerwonym i białą gotowaną fasolką. Możemy je też podać w każdy dowolny dzień z dodatkiem sosów mięsnych czy gulaszu mięsnego.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie