Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2612 osób!
Smacznego!
Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżeczkę mleka i 1 łyżeczkę mąki wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe 4 łyżki mleka zagotować, dodać masło i przyprawy i całość utrzeć do konsystencji kremowej. Kiedy rozczyn podwoi swą objętość dodać go do masy maślano mlecznej, wsypać przesianą mąkę, wbić jaja wyrobić ciasto tak, by było dobrze napowietrzone i odstawało od rąk i ścianek naczynia. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wino zagotowujemy z cukrem na małym ogniu. Umyte i obrane lub ze skórką jabłka i gruszki kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i zalewamy zagotowanym winem, nastawiamy na gaz i na małym ogniu doprowadzamy do zeszklenia. Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy na 24 – 26 kawałków. Każdą porcję ciasta lekko dłonią rozklepujemy i układamy na nim po kawałku jabłka i gruszki. Zagotowujemy sok z gotowanych jabłek i gruszek z jabłkową lub gruszkową galaretką i smarujemy tą masą ciasto oraz owoce na cieście. Sklejamy dobrze brzegi bułeczek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – sklejoną stroną do spodu i odstawiamy w ciepłe miejsce by bułki wyrosły. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni c. Wstawiamy blaszkę z bułkami i pieczemy około 12 – 15 minut.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery